Eemeli

Eemeli Lehtinen

Synnyin keskellä kovinta lama-aikaa Iitin kunnassa Kausalan taajamassa toukokuussa 1992, kolmelapsisen perheen kuopuksena. Isäni toimi tuolloin maalausalanyrittäjänä, äitini kunnalla taloushallinnon tehtävissä. Vaikka lama seurannaisvaikutuksiin lopulta veivät maalausalanyrityksen, en voi sanoa kokeneeni lapsuudessani minkäänlaista aineellista tai aineetonta puutetta. Siitä piti varmasti omalta osaltaan huolen neljä rakastavaa isovanhempaa ja jo nuorena alkaneet urheiluharrastukset. Vuosien varrella olen harrastanut niin jääkiekkoa, käsipalloa, kuin salibandyä. Rakkain harrastuksista on ollut kuitenkin jalkapallo, joka vei nuoren pojan kertaalleen 15-vuotiaiden maajoukkueleirille ja vuotta myöhemmin Salpausselän urheilulukioon Lahteen. Joukkuelajeissa olen oppinut myös politiikan tekemisen kannalta monia tärkeitä taitoja: yhteistyötä, muiden kunnioitusta ja luottamusta.

Vaikka olin jo varhaislapsuudesta asti ollut kiinnostunut historiasta ja yhteiskunnasta (erityisesti Ranskan suuresta vallankumouksesta, Napoleonista ja toisesta maailmansodasta), varsinainen yhteiskunnallinen herääminen tapahtui kuitenkin vasta lukiovuosina Lahdessa. Pidin paljon väittelemisestä ja otin asioihin kantaa. Erityisen hyvin on jäänyt mieleen lukion yhteiskuntafilosofian kurssi. Tuon kurssin opetuksilla ja sisällöillä oli olennainen vaikutus siihen, että heti lukion jälkeen hain ja pääsin lukemaan yhteiskuntatieteitä Rovaniemelle Lapin yliopistoon. Vuonna 2016 valmistuin yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi. Varusmiespalveluksen suoritin vuosina 2012-2013 Utin jääkärirykmentissä. Sotilasarvoltani olen alikersantti.

Varsinaiseen puoluepolitiikkaan lähdin vuoden 2012 kuntavaaleissa, jotka toivat heti paikan Iitin kunnanvaltuustoon. Vaikka sukutaustastani löytyy myös kokoomuslaisia, oli SDP ilmeinen puoluevalinta. Minä uskon pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon ihmiskunnan historian parhaana innovaationa. Minulle se tarkoittaa, että uurastetaan työtä pelkäämättömästi yhteisen hyvän ja yhteiskunnan eteen. Verotuksella pidetään yhteiskunnan heikoimmista huolta ja koulutuksen avulla turvataan, että kaikilla on mahdollisuus edetä elämässään. Toisen ihmisen menestys ei ole toiselta pois. Yksilön mahdollisuudet edetä elämässään takaavat yhteiskuntarauhan, vakaat olot ja kehityksen.

Ensimmäinen kausi meni pitkälti rivivaltuutettuna politiikan koukeroita ja pöytätapoja opetellessa. Seuraavat vaalit vuonna 2017 toivatkin jo 353 ääntä (10,1 %:a kaikista kunnassa annetuista äänistä). Valta ja vastuu kasvoi tullessani valituksi kunnanhallituksen puheenjohtajaksi. Aikani kunnanhallituksen puheenjohtajana opetti, että politiikassa on aina pidettävä vahvasti mielessä se, että viime kädessä on paljon enemmän asioita, jotka meitä yhdistää kuin mikä meitä erottaa. Vaikeidenkin päätösten keskellä on aina pyrittävä löytämään ratkaisuja ja pienintä yhteistä nimittäjää. Laihakin sopu on usein parempi kuin lihava riita. Vain vahva luottamus kanssaihmisiin voi saada pysyvää positiivista muutosta aikaiseksi. Olen niin kunnallisessa kuin maakunnallisessakin päätöksenteossa tottunut tekemään yhteistyötä lähestulkoon kaikkien eduskunnassakin edustettuina olevien puolueiden edustajien kanssa ja koen sen olevan vahvuus. Arvostan toimijoita yli puoluerajojen, jotka tuovat keskusteluun oman perustellun näkemyksensä ja osaavat nähdä asioissa oleellisen.

Viimeiset viisi vuotta olen toiminut puunjalostusalalla työmiehenä. Asun avovaimoni Elenan ja koiramme Alman kanssa kotikylässäni Kausalassa rivitaloasunnossa. Elenan kanssa tapasimme opiskeluaikoina 2014. Vapaa-aikani täyttää niin urheilu kuin penkkiurheilukin eri muodoissaan. Jalkapalloa pelaan edelleen paikallisessa Iitin Pallossa.

 

 

Poliittiset luottamustoimet:

 

Nykyiset:

Iitin kunnanvaltuutettu 2013-

Iitin kunnanvaltuuston puheenjohtaja 2021-

Päijät-Hämeen liiton hallituksen jäsen 2021-

Päijät-Hämeen aluevaltuutettu 2022-

Päijät-Hämeen aluehallituksen jäsen 2022-

 

Päättyneet:

Päijät-Soten valtuutettu 2015-2021

Kymenlaakson liiton valtuutettu 2013-2020

Päijät-Hämeen liiton valtuutettu 2021

Iitin kunnanhallituksen puheenjohtaja 2017-2021

© 2023 Eemeli Lehtinen